Trygve,Amalie og Peter

Trygve,Amalie og Peter
de er søde

torsdag den 14. april 2011

GunHOrse! -Julie Kjær, Stine Olsen, Søren Dahl, Trygve Voetmann. Historie – 25/3/11


 
Den Spanske Borgerkrig AT7


Den Anden Republik 1931-1936 – Politisk ustabilitet (før borgerkrigen)
·         Spanien var opdelt, fordi der var mange klasseforskelle; nogle ejede mere end andre.
·         Det spanske monarki var forsvundet, da Alfonso XIII forlod posten som konge og det spanske system stod uden et overhoved → Den Anden Republik tog over (politiske partier)
·         August 1930: Liberale ledere mødtes med de Catalanske og socialistiske ledere for at lave en forfatning → en aftale, hvor de diskuterede hvordan en ny regering skulle se ud efter monarkiet, men det blev aldrig en realitet.
à Selv om store dele af befolkningen havde stor tiltro til regeringen var den selvudvalgt. Der var intet demokrati.
·         Den nye stat skulle være republikansk og repræsentere religiøs og politisk frihed. Alle regioner af Spanien skulle have mulighed for delvist at være selvstændige.  
·         1931: Flere og flere landbrugsbønder tog til byen for at søge lykken, så det var nødvendigt for regeringen at lancere en reform:
Denne reform skulle ændre på grundlæggende strukturer i det spanske samfund ved at:
1.      Ændre på kirkens dominans indenfor skolen
2.      Lave en ny omfordeling af jorden, så magtfordelingen på landet kom i balance
3.      Være imødekommende overfor Cataloniens krav om autonome rettigheder.
·         Denne reform førte til en masse politiske uroligheder, da den katolske, højreorienterede opposition ikke brød sig om den.
·         1933: Højrepartierne dannede regering, uden det meget konservative parti CEDA. Da CEDA fik ministerposter i 1934 opstod der et oprør i befolkningen, pga. CEDA's holdninger til demokratiet.
à Som følge af dette opstod en meget betydningsfuld revolution, nemlig Oktoberrevolten i Asturien. Det var en minestrejke, som blodigt blev nedkæmpet af den afrikanske hær.
·         → pga. dette blev oprørslederen og den selvbestaltede lokalregering i Catalonien anholdt, hvilket førte til et til politisk oprør og et nyt valg, som skulle finde sted i februar 1936.

Den Spanske Borgerkrig (og revolution) 1936-1939
·                                        Valget i 1936 stod mellem to politiske alliancer - Front Nacional (højrefløjen) og Frente Popular (folkefronten).
·                                        Frente popular vandt valget ved at love at gennemføre reformerne Den Anden Republik prøvede at lancere i 1931 samt frihed til de politiske fanger fra oprørerne i 1934 → fangerne pønsede på en revolution.
·                                        Men hverken reformen eller revolutionen blev til noget, da et oprør brød ud i syd. Det var et samlet oprør i Marokko, hvor Franco var leder. Den 17. juli 1936 udviklede det sig til et stort oprør som spredte sig til hele Spanien hvor Franco blev leder for hele oprøret.
è Oprøret var grundigt planlagt og bredte sig hurtigt med hjælp fra de konservative falangister og civilgardisterne.
·         I de største og politisk mest betydningsfulde byer som Madrid, Barcelona, Valencia og Bilbao blev Francos styrker nedkæmpet af selvstændige grupper som bestod af arbejdere og regeringstro militærfolk.
·         Herfra og indtil Francos endelige sejr i 1939 var kamppladsen opdelt således at regeringen sad på den østlige del af den iberiske halvø og baskerlandet, hvorimod Francos tropper sad på den vestlige del af baskerlandet, minus en landstrimmel ind mod Valencia.

Kilder: Pedersen, Stig : Den Spanske Borgerkrig - Mellem stormagtspolitik og idealisme. 1. udg. Frydenlund, 2005. (Bog)

Hjemmeside: http://www.leksikon.org/art.php?n=2408


Francos proklamation
I vil i denne opgave analysere og fortolke følgende kildemateriale: Francos proklamation 17. Juni 1936, ved indledningen til borgerkrigen. Franco der opholdt sig på de canariske øer, citeres direkte i denne kilde (Franco og frankisterne rykkede i offensiven selv samme dag), hvor i hans politiske overbevisning tydeligt kommer til udtryk. Franco appellerer til den brede befolkning, men særligt vedkender han sig de traditionelle værdier, som især tiltaler den borgerlige konservative del af befolkningen.
Francos proklamation indeholder en stærk nationalistisk dagsorden alt imens han kritiserer de ydre omstændigheder der har påvirket et Spanien under forfald.
”Myndighed er et andet element som er forsvundet fra vores nation (…) genindførsel af denne myndighed (…) kræver ubønhørligt at afstraffelserne skal være eksemplariske mht. den strenghed hvormed de udføres uden tøven eller vaklen”
Dette citat er et eksempel på hvorledes Franco taler for et disciplineret og samlet Spanien, altså et Spanien med centralstyre, som kan sikre de indre strukturer – ro og orden. Samtidig tales der for et Spanien der er uafhængigt af internationale politiske forhold, et Spanien der handler ud fra tesen om fornuft, retfærdighed og kærlighed til fædrelandet (frf). I denne forbindelse tager han afstand fra det kommunistiske sovjet, der i følge hans overbevisning alene håndhæver lov og orden ved hjælp af brutalitet og magtanvendelse, hvor han som nævnt i ovenstående ønsker et samfund bygget på frf.
På trods af denne rabiate politik, favner Franco stadig bredt. Blandt andet forsøger han at appellere til arbejderklassen ved at garantere dem friheden til at arbejde, uden at frygte eventuelle konsekvenser på grund af et andet politisk tilhørsforhold.
 Slutteligt konkluderes det at idealet Spanien har været fraværende på grund af 3 faktorer : "selvtilstrækkelighed, mangel på civilcourage og bånd til at forene alles anstrengelser". Desuden nævnes anti-spanske minoriteters underkastelse af internationale ordrer som årsag til et krakeleret Spanien.
I talen er Franco som udgangspunkt advokat for et humanitært og tolerant menneskesyn, omend med stærk justits og social lighed klasserne imellem. Dette er imidlertid kun et postulat, der dækker over et kommende totalitært styre, uden hensyntagen til politisk opposition. Dette ligger i følgende citat " Den, der frivilligt nægter at samarbejde eller besværliggør opnåelsen af disse mål, vil være den første ,som vil lide under konsekvenserne "
Dette vil i særdeleshed få store konsekvenser for proletariatet, da deres eneste våben i kampen for bedre vilkår og rettigheder vil være at strejke, noget der i Francos optik synes at være et angreb på ideal Spanien. Så når Franco lover dem rettigheder, og fred fra politisk indblanding er det alene på hans og regimets præmisser - de handler ud fra en korporativ tankegang. Han lægger vægt på arbejdernes "fornuft", og derved ligger det implicit i udtalelsen at de ikke bør stille spørgsmålstegn ved retningslinerne udstedt af styret. Vælger de at gå i generalstrejke eller lignende, vil de blive betragtet som samfundets fjender, og vil derfor blive mødt af stærke konsekvenser.                                                  


Julie Kjær, Stine Olsen, Søren Dahl, Trygve Voetmann,
Historie – 25/3/11
                                                    

GunHOrse fue el guía!

Ésta es La Plaza Real, o como se llama en catalán La Placa Reial. Está situada donde antiguamente había un convento, pero aquel convento fue devastado durante una insurrección en 1835.


La Placa Reial fue influenciado por el neoclasicismo y fue una obra del arquitecto Daniel Molina. En el centro de la plaza se encuentra con una surtidor rodeada de palmeras. Además de la expresión exótica que dan las palmeras obscurecen el sol durante el mediodía así que la gente moderna puede tomar un trago o un café en la sombra.
También hay que fijarse en los faroles hecho por Antonio Gaudí en 1878.

tirsdag den 5. april 2011

ETA

ETA er baskisk for Baskerlandet og Frihed.

Det er den væbnede organisation, der kæmper for et selvstændigt socialistisk Baskerland. ETA blev dannet i 1959 under Francos diktatur i Spanien.
ETA’s traditionelle to fokus punkter
§                     At en uafhængig, socialistisk regering dannes i de baskiske områder i Frankrig og Spanien
§                     At fængslede ETA-medlemmer, der afventer retssager eller afsoner straffe, løslades

ETA består af..
ETA er en del af hvad der er kendt som Den Baskiske Frihedsbevægelse (Movimiento de Liberación Nacional Vasco, MLNV på spansk). Den Baskiske Frihedsbevægelse består af en lang række venstreorienterede nationalistiske organisationer, der støtter baskisk selvstændighed. 

ETA’s første aktioner begrænser sig i 1959 til mindre eksplosioner i Bilbo (Bilbao), Gasteiz (Vitoria) og Santander. ETA’s første egentlige militære aktion kommer i 1961, hvor de forsøger at afspore et tog fyldt med Borgerkrigsveteraner, som var på vej til Donostia, for at fejre 25 året for Francos start på den spanske borgerkrig.

ETA kommer fra starten til at adskille skille sig fra PNV (Det baskiske Nationalist Partis) og den hidtidige baskiske nationalisme ved at:
- kæmpe for et samlet og helt selvstændigt Baskerland.
- lægge afstand til den hidtidige fjendtlige holdning til immigranterne fra det øvrige Spanien.
- gribe til væbnet kamp.
- tilnærme sig arbejderbevægelsen.

Efter Francos død i 1975 fører den efterfølgende «demokratiseringsproces» ikke fremad mod baskisk selvbestemmelse, og ETA fortsætter derfor den væbnede kamp. I 1978 sendes den nye spanske forfatning til folkeafstemning. Den nye forfatning deler de baskiske provinser i to og giver ikke mulighed for at vælge selvstændighed. På den baggrund fortsætter ETA sin kamp for selvstændighed, nu også sammen med en række legale bevægelser.

Gennem 1980'erne har organisationens målsætninger dog ændret sig. Kravet om en socialistisk regering forekom ETA at være urealistisk og upraktisk, og ETAs målsætninger er blevet mere pragmatiske. Dette afspejledes i 1995-manifestet "Demokratisk Alternativ", der tilbød våbenhvile med den spanske stat, hvis den spanske regering ville anerkende baskernes ret til selvbestemmelse i det baskiske territorium. Selvbestemmelsen skulle ifølge manifestet opnås gennem en folkeafstemning om, hvorvidt Baskerlandet skulle fortsætte som en del af Spanien eller skulle fungere som et selvstændigt land.

fredag den 25. marts 2011

BASKERLANDET

SPROG; Deres eget sprog, euskara, regnes i dag som Europas ældste sprog, et sprog indbyggerne aktivt benytter den dag i dag.
Alle taler spansk og ca. 25% af befolkningen taler også Euskera(baskisk sprog). Sproget har ikke rødder i Latin. Dette sprog influerer ikke på indlæringen af spansk – baskerlandets indbyggere har generelt en høj uddannelse og taler et meget tydeligt og rent spansk.


LANDET; I den nordligste del af Spanien, ved foden af Pyrenæerne på grænsen til Frankrig og inderst i den til tider stormfulde og lunefulde Biscayabugt, ligger provinsen Baskerlandet. Her, hvor frodige bakker og klipper møder havet, slog baskerne sig ned for mange tusinde år siden. Siden har de holdt fast på egne kulturelle traditioner, og på denne måde vedligeholdt deres historiske identitet.
Baskerlandet består af syv sammensatte distrikter (se kortet), som af politiske og administrative årsager er delt mellem to lande - fem distrikter i Spanien, og to i Frankrig. For selv om regionen er lille, er variationen, både i natur og oplevelsesmuligheder, rig, noget som gør Baskerlandet til et ypperligt rejsemål




Hvad der hører med til Baskerlandet, er en ”politisk holdningssag” eftersom der er delte meninger om. Nogle mener at dele af Frankrig og Nafarroa/Navarra hører med, andre ikke!

OMRÅDER ;Omkring San Sebastian kan man udforske de øvrige områder af provinsen, Gipuzkoa, Hondarribia, Pasaje, Orio, Zarautz, Getaria, Zumaia, Deba, Santuario de Loyola, Oñati… I Bizkaia provinsen kan man besøge Bilbao, Gernika, Mundaka… eller så langt som til Navarra, Pamplona, Olite...


INDBYGGERE; I Baskerlandet er der cirka to millioner indbyggere.

TURISME; I 2003 valgte flere end 1,5 million turister, Baskerlandet som deres hoved destination i Spanien. 69% kom fra resten af Spanien, hovedsagelig fra Madrid, Barcelona og Zaragoza. Resten - ca 460.000, kom fra hele verden - hovedvægten lagt på Frankrig, England, Tyskland, USA og Italien.

ATTRAKTIONER;
- Guggenheim museet i Bilbao er et af de store attraktioner sammen med det ny akvarium i San Sebastian.
- Fra San Sebastian, organiserer Lacunza udflugter til små fisker landsbyer, til Guggenheim musæet i Bilbao, til det nye musæum ”Txillida Leku” skulpturer, til Pamplona…
- Frankrig er kun 20 minutter væk, dette giver mulighed for at besøge smukke byer som Biarritz og natur i Pyrenæerne.
- I tillæg, om vinteren er der rigtig gode muligheder for at stå på ski i ferien og weekends.  De organiserede ture inkluderer alt nødvendigt udstyr.
- Det baskiske køkken er et af de mest varierede og komplette i verden.
- Cafér og barer er altid fulde af “pinchos” og lækre “tapas” og restauranterne tilbyder mad af meget høj kvalitet.


-Christine,Kasper,Michella,Amalie 2.b

torsdag den 24. marts 2011

Bien venido a nuestro Blog

Hola!



Me llamo Bolette y los dos chicos se llaman Peter y Gunner (aka Amalie, Peter + Trygve) - somos companeros del curso y éste blog es un projecto del cole. El 26 de marzo éste ano iremos a jira a Barcelona - Crazy, Bom BOm!

to be continued...